NIEUWS

 

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen,

ik wil me afmelden voor de nieuwsbrief. 

Reusachtige klomp gestolen uit Enter

De Telegraaf kwam vandaag met onderstaand bericht. Tja, dat is wel heel toevallig... Of niet dan?

Gigantische klomp gestolen uit Twente 

ENTER -  De grootste klomp ter wereld is spoorloos. Het houten gevaarte van een slordige vier bij twee meter lag jarenlang in het Twentse dorpje Enter. ,,We hopen nog dat het om een carnavalsgrap gaat, maar vrezen het ergste”, zegt Johan Altena van Buisjan, het plaatselijke oudheidkundig museum. Vrijwilligers van dit museum hielpen trouw mee aan het onderhoud van de klomp.

 

De uit de kluiten gewassen versie van dit oer-Hollandse robuuste schoeisel heeft met 403 lang, 171 breed en 169 cm hoog in 1991 een eervolle vermelding gekregen in het vermaarde Guinness recordboek. Enter is van oudsher een dorp van klompenmakers en tot op de dag van vandaag worden in het Buisjan Museum cursussen klompenmaken gegeven. ,,Om te voorkomen dat dit ambacht voor het nageslacht verdwijnt.”

Onduidelijk is hoe de dieven het hebben klaargespeeld de klomp, die in het centrum van Enter onder een afdak lag, mee te nemen. ,,Dat ding weegt tónnen”, zegt Altena. ,,En wat moet je ermee? Het in je eigen tuintje neerzetten zou meteen opvallen.”

De megaklomp is overigens bij wijze van oudejaarsstunt al eens eerder gestolen, maar later keurig teruggebracht. Altena: ,,Mocht het deze keer geen stunt zijn, dan kunnen we alleen maar hopen dat de dieven er dusdanig mee in hun maag zitten dat ze ‘m terugbrengen of in ieder geval laten weten waar hij staat.”

 Foto: Museum Buisjan

Nieuwsarchief

Sponsoren