NIEUWS

 

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen,

ik wil me afmelden voor de nieuwsbrief. 

Johan de Boer en Alfred Lehmann terug uit Ghana!

 

Reisverslag Alfred en Johan, november 2008

Op donderdag 6 november vertrokken Johan de Boer en Alfred Lehmann richting Ghana. Ditmaal besloten we om vanaf Dusseldorf te vliegen, dit i.v.m. de kosten, en te kiezen voor de luchtvaartmaatschappij Afriqiyah… Geen gelukkige keus want niet alleen op de heenreis maar ook op de terugreis kregen we te maken met heel veel vertraging.

Kofi

Op het vliegveld in Accra aangekomen, wachtte onze nieuwe chauffeur Kofi ons al op met in zijn hand een mooi bordje met daarop de tekst: Welcome Johan & Alfred from Holland.
Kofi is de vervanger van onze vaste chauffeur Steve die zijn oude baan als truckdriver weer heeft opgepakt en veel in het buitenland verblijft waardoor hij helaas niet meer voor ons kan rijden. ‘No problem’ zoals ze in Ghana zeggen. Kofi bleek niet alleen een leuke vent te zijn, maar ook een hele goede chauffeur die geen druppel alcohol drinkt. Vooral in Accra, met al dat razende verkeer, wel zo veilig…
Hoofddoel van onze reis was natuurlijk een bezoek brengen aan New Akrade om met eigen ogen de vorderingen van de markt te bekijken. Daarnaast hadden we de wereld aan knuffels, schoenen (gekregen van de Stichting Baobab-Leer Gambia Lezen), t-shirts (bv Sport en Pedicure A Pied en voetbalshirts (via v.v. Leeuwarden en Futsalclub Cambuur) mee genomen. Dit alles moest verdeeld worden in het dorp en elders in Ghana.

  

Onze nieuwe chauffeur Kofi. Is dol op thee en sprite. Verkeerd inhalen in Ghana? Krijg je meteen een steen door de ruit.
Het gevolg: Kofi reed een verkeersbord omver. (grapje hoor).

Bouw verloopt voorspoedig

We hebben verscheidene malen New Akrade bezocht en diverse zaken doorgesproken met onze constructor Papa, Nana Okrukata V, de chief van New Akrade en natuurlijk met onze marktmeester Samuel Awuku.

 
Constructor Papa op de bouwplaats.

De bouw verloopt voorspoedig en vergeleken met ons bezoek in februari van dit jaar, is er duidelijk een enorme vooruitgang zichtbaar. Alle buitenmuren staan grotendeels, de diverse winkels krijgen langzamerhand vorm en de planning is nu dat we volgend jaar oktober (2009) de markt op kunnen leveren en zelfs de officiële opening kunnen vieren! Maar voor het zover is, zal er nog het nodige gesponsord moeten worden. Toch hebben we goede hoop dat we in oktober het marktproject af kunnen ronden.

Een terugblik op de markt. Het begin...

 

 

 De vorderingen van de markt. De buitenmuren staan allemaal, maar zijn nog niet helemaal klaar.

    

Op onderstaande foto is goed de binnenplaats te zien. 

  

    

   

Er gaat heel wat cement door. 50 kilo? Gewoon op het hoofd natuurlijk...  

 

   

 

 

De een metselt flink door, de ander heeft schaft...

 

Voetbalshirts

Voor de voetbalteams van New Akrade hebben we in Accra een fantastische professionele outfit gekocht, in de kleuren geel en blauw (Leeuwarden en Cambuur). Deze shirts werden tijdens een speciale bijeenkomst in New Akrade officieel overhandigd waarbij maar liefst 450 schoolkinderen aanwezig waren. Ook de t-shirts, gekregen van Pedicure A Pied (Wiesje De Boer), werden uitgedeeld evenals diverse voetbalshirts die we van v.v. Leeuwarden hadden gekregen en shirts van Futsalclub Cambuur. Al met al een prachtige presentatie waarmee we opnieuw veel goodwill scoorden.

 

De shirts worden uitvoerig bekeken. 450 schoolkids waren aanwezig.

 

Mooie shirts van v.v. Leeuwarden en Futsalclub Cambuur.

 

Ook de shirts van Pedicure A Pied, Wiesje de Boer, vielen in de smaak.

Knuffels

De kinderen in New Akrade werden vervolgens helemaal crazy toen de knuffels tevoorschijn kwamen (gekregen van de oomzeggers van Johan, Tessa en Leon, van de dochter van onze Italiaanse vriend Franco Bonasia en van basisschool De Meander te Ootmarsum i.s.m. de werkgroep van de parochiekerk H.H. Simon en Judas). Onze speciale dank gaat uit naar Annet Kokhuis, Annemarie Engbers en Margreth Veldhuis, die de actie in Ootmarsum gecoördineerd hebben.

 

Donald Duck, Goofy, Pluto, Mickey Mouse en zelfs een Volendams echtpaar in klederdracht (gekregen van Johan’s vader) ‘wonen’ nu in Ghana. Mooi toch?

25 jaar Chief

In oktober 2008 vierde Nana Okrukata V zijn 25 jarig jubileum als chief. Wij werden voor een speciaal diner uitgenodigd, maar dat ging niet helemaal goed... Talapia met banku eet je alleen met je linkerhand en je zit niet met twee grote kolenscheppen te graaien in je bord.. (alfred).

 

Verkiezingen

De verkiezingstrijd was in Ghana in volle gang. Over 8 jaar doen we ook mee. Wie weet wordt onze Nana karel Osei II de eerste witte president van Ghana. Amerika heeft Obama, dus waarom niet?

 

Souvenirs

Ondertussen moest Johan ook weer de nodige souvenirs voor thuis kopen. Opnieuw maskers en andere prullaria. Telkens vroeg íe: is het wel handwerk? (moest ie zeker vragen van Jolanda). Toen hebben ze maar een mannetje naast de shop gepoot die in een boomtak moest snijden. Johan trapte er natuurlijk vierkant in. Ach, het is nog maar je 5e keer in Ghana, dus waar kletsen we over...

 

Nieuwe auto

Ook in het dorp even gekeken naar een nieuwe auto. Je weet nooit of er leuke handel tussen staat. Een bus of een fiat? Nee, sorry, we kijken even verder, volgens ons zijn ze niet APK gekeurd...

 

Akrade

Wie onze website goed heeft gelezen, weet dat het dorpje New Akrade voortgekomen is uit Akrade, een dorpje aan de Volta rivier dat nog steeds bestaat. Natuurlijk moesten we daar ook een kijkje nemen. Na een moeizame tocht over `salsa-wegen’ zoals Johan ze steevast noemt, oftewel wegen die vol hobbels en kuilen zitten, kwamen we in Akrade aan. Daar werden we hartelijk welkom geheten. Het dorpje telt nog zo’n 400 inwoners die leven van de visserij en van zelf verbouwde groenten, maar de armoede droop er vanaf. Volgend jaar gaan we er zeker weer op bezoek, ook dit dorp kan wel wat steun gebruiken! Denk aan kleding, knuffels en schoolspullen. 

 

Via de brug over de Volta rivier naar Akrade.

 

Over salsawegen... Wat een ellende... 

 

Wat waren de kids blij met het bezoek. Niet iedereen had het aan tijd...

 

De prijs van de huizen lag er laag... Gelijk aangeschaft zo'n penthouse...

 

Even wandelen met ome Alf...  Zo te zien een geslaagde tocht...

 
Niet iedereen was geïnteresseerd, de helft zat in de kantine...

 Labadie Beach

Gelukkig vonden we ook nog wat tijd om op het strand te relaxen. Alhoewel relaxen… Zo’n beetje iedereen op Labadie Beach kent ons zo langzamerhand, zeker na de tv-opnames voor het programma de Reünie van Rob Kamphues, en voortdurend hadden we onze vrienden op bezoek. Om maar alsjeblieft handel van hen te kopen, zoals maskers, trommels en sieraden of pinda’s en bananen. Als klap op de vuurpijl werden de tenen van Alfred behandeld door de plaatselijke pedicure, een karweitje dat maar liefst drie uur in beslag nam en een hoop kijkers trok! Maar hét hoogtepunt op het strand was het uitdelen van t-shirts van de bv Sport. Een gekkenboel! Trots als een pauw liepen tal van jongens even later in een mooi t-shirt rond en natuurlijk gingen ze even met Johan (Big John) op de foto.

 
Even naar de pedicure... Daarna een vuist vol pinda's.

  

Soms kwam de zee verraderlijk ver. Heel veel vrienden op Labadie...

 

De bodyguards van Big John...   Kom dan... Pak me dan...  Wat een lekkere bealg...

 

Johan, er komt regen...  Snel even schuilen...

Liwwadden

    

De terugreis naar Nederland was zwaar, gelijk al op het vliegveld van Accra twee uur vertraging, vervolgens een tussenlanding in Lomé (Togo), Tripoli (Libië) en pas uren later kwamen we op het vliegveld van Dusseldorf aan. Vervolgens nog een paar uur rijden naar Friesland. Lekker terug in Liwwadden, it beste plak fan ierde! Maar dat besef je pas als je weer even in Afrika bent geweest…

 

Nieuwsarchief

Sponsoren