NIEUWS

 

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen,

ik wil me afmelden voor de nieuwsbrief. 

Welkom bij de Stichting Akwadaa Aseda

De stichting Akwadaa Aseda uit Leeuwarden zet zich in voor ontwikkelingshulp in Ghana, West-Afrika, waarbij de nadruk ligt op het bieden van hulp aan kinderen. Vandaar ook de naam van de stichting. Akwadaa betekent kinderen, Aseda betekent bedankt. Akwadaa Aseda kun je dus het beste vertalen als: `Namens de kinderen bedankt!'  

Inmiddels zijn er door onze stichting verschillende projecten gerealiseerd, maar op dit moment staat het bouwen van een half overdekte marktplaats in het dorpje New Akrade centraal. Zo’n marktplaats kun je vergelijken met een winkelcentrum, een mooi groot stenen gebouw met verschillende ingangen. Binnenin bevinden zich winkels (shops) die jaarlijks verhuurd worden aan plaatselijke ondernemers. Tevens is er een grote binnenplaats waar handelaren hun waren los kunnen verkopen.

Win-win situatie
De komst van de overdekte markt is voor het dorp erg belangrijk. Het trekt mensen, bevordert de economie en er wordt een win-win situatie gecreëerd! De stichting heeft met het dorp namelijk een contract getekend waarin staat dat alle opbrengsten die voortvloeien uit de markt, weer in de ontwikkeling van het dorp gestoken zullen worden. En… besteed zullen worden aan kinderen! De bedoeling is om als eerste een project te starten voor gehandicapte kinderen.


Tekening van de markt

De bouw van de markt is begonnen!
Inmiddels is de bouw van The Community Market in New Akrade gestart nadat eerst de nodige voorbereidingen waren getroffen. Daarbij werden we geweldig op weg geholpen door Tjalling Yme Wiarda MBA, destijds als secretaris werkend voor de Nederlandse Kamer van Koophandel en Cultuur in Ghana, Ghanecc. Via Tjalling Wiarda kwamen we in contact met professionele, betrouwbare zakenpartners waardoor onze stichting nu een verantwoorde investering is.


Johan de Boer inspecteert samen
met Samuel Awuku en Chief Nana
Okrukata V de bouw van de markt.

Het begint er al op te lijken.

Land Valuation Board
Allereerst werd ons marktproject letterlijk in kaart gebracht door het bedrijf van S. Dephor Galley, directeur van Land Valuation Board, Regional Office, Accra, dit in samenwerking met het Survey Department in Accra. De samenwerking was uitstekend! De onderneming van de heer Galley is dan ook zeker een bedrijf om te onthouden wanneer u grond of gebouwen in kaart wilt laten brengen in Ghana. Adresgegevens: Land Valuation Board, regional office Accra. P.O. Box CT 794 Cantonments, Accra. Tel: 00233 21773218.
Email:
dsgalley@yahoo.com.


Land Surveyor Isaac Larbie brengt 
de grond van de markt in kaart.

Johan de Boer schudt de hand
van Mr. Galley, de deal is rond.

Contracten
Geen project zonder duidelijkheid en perfecte contracten! Vandaar dat de stichting Akwadaa Aseda het complete project in Ghana in diverse contracten heeft vast laten leggen. Zo werd er een contract getekend met Nana Okrukata V, Chief of New Akrade, en zijn ‘elders’, een bestuur van dorpsoudsten, een soort van ‘gemeenteraadsleden’. In de contracten is vastgelegd dat de grond waarop de markt gebouwd wordt, eigendom is van de stichting Akwadaa Aseda, maar ook dat de markt eigendom van de stichting is en dat alle gelden die voortvloeien uit de markt, overgemaakt worden op de bankrekening van de stichting! (Uiteraard wordt dit door onafhankelijke derden gecontroleerd). De inkomsten van de markt worden te zijner tijd gebruikt voor nieuwe projecten in New Akrade.


De contracten worden uitvoerig bestudeerd in het `paleis' van de chief.

Gaisie Zwennes Hughes & Co.
Alle benodigde contracten werden opgesteld door het professionele advocatenbureau Gaisie Zwennes Hughes & Co uit Accra, vertegenwoordigd door de advocaat Charles Zwennes. Een topper en o.a. lid van het bestuur van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Ghana, de Ghanecc (Ghana Netherlands Chamber of Commerce and Culture). Ghanecc richt zich op zakelijke ontwikkeling van investeringen en het creëren van cultureel begrip in zowel Ghana als Nederland. Ghanecc vertegenwoordigt ruim 60 leden, waaronder Shell, Unilever en Philips.

Charles Zwennes stond garant voor een perfect advies en een snelle, vakkundige afwikkeling van zaken. Wij bevelen dit advocatenbureau dan ook beslist aan! Het adres is: Gaisie Zwennes Hughes & Co, 2nd Floor, Carlton House, Anumansa Street (off Osu highstreet), Osu Christiansborg, Accra, Ghana. Tel: 00233-21 663822 Fax: 00233-21 668011. Website: www.gzhlaw.com


Chief Nana Okrukata V wordt
bijgepraat door advocaat Zwennes. 

De tekening van Galley is perfect.
Daar komt de markt...

Marktmeester en Standard Chartered Bank
Voor het innen en afdragen van gelden van de markt, afkomstig van de losse handel op de binnenplaats (dagelijks) en de verhuur van de shops die zich ook op de markt bevinden (jaarcontract), werd een marktmeester aangesteld. De verantwoordelijke marktmeester is: Mr. Samuel Awuku.


Samuel Awuku, onze marktmeester.


Ook met Samuel Awuku is een contract afgesloten en zijn er duidelijke afspraken gemaakt. O.a. met bankdirecteur Dela K. Wosornu van de Standard Chartered Bank Ghana Ltd. in Accra. M.a.w. het geldverkeer wordt in goede banen geleid en bankdirecteur Dela K. Wosornu ziet er op toe dat alles volgens de regels verloopt. De stichting Akwadaa Aseda heeft dus ook een eigen bankrekening in Ghana bij de Standard Chartered Bank.

Bankdirecteur Dela.

Standard Chartered Bank.

Mocht u zaken willen doen met een bank in Ghana, dan bevelen wij de heer Dela K. Wosurna en zijn Standard Chartered Bank uiteraard aan! Het adres: Standard Chartered Bank Ltd., Head Office, Accra High Street Building, P.O. Box 768, Accra, Ghana. Tel: 00233 21672230. Mobile: 00233 244706835, Fax: 00233 21673695.

 

 

 

Sponsoren